AIANI ΑΙΑΝΗ

αιανή - παραδοση και τεχνολογιαΗ νέα ιστοσελίδα της Αιανής ειναι μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα που μας κάνουν περιφανους για το χωριό μας ετσι ωστε να συνδεσουμε την παράδοση με την τεχνολογία προβάλοντας το τι μπορουμε εμεις να προσφερουμε στους ξενους ταξιδιωτες που σκεφτωνται να μας επισκεφτουν ενω παράλληλα να διατηρήσουμε τις φωνές τις συνηθειες και τις σκεψεις των παλιοτέρων μεσα απο αυτο το μεσο.
Η προσπαθεια βασίζεται σε εθελοντική εργασια χωρις να υπαρχει απο πισω καποιο αμεσο οικονομικό κινητρο ή καποια κρατική επιδοτηση ή ευρωπαική επιχορηγηση. Για αυτο το λογο παρακαλουμε να δειξετε σεβασμό και κατανόηση προς αυτους που βοηθησαν και βοηθανε να στοιρηξουμε αυτό το εργο.
Ουσιαστικά ομως και ισως χωρις να φενεται ευκολα το εργο αυτο δεν αποτελει παρα μονο μια μικρη προσπαθεια προώθησης και διαφημισης του χωριού μας και βασίζεται κυριως στην πολιτιστικη κληρονομια των παλιοτερων, που εχουμε την τυχη να εχουμε στα χερια μας ως υλικό προς παρουσίαση. Η αιανή , ενα παραξενό , διαφορετικό κεφαλοχώρι εχει στοιρηχθει εκατονταδες φορες απο ιδιωτες ,φιλους ή ηθαγενεις του τοπου οι οποιοι εχουν αφησει το στιγμα τους μεσα απο εργα που ακομα και σημερα μας δίνουν χαρά.

Προσοχή το κειμενο ειναι υπο επεξεργασία μεχρι να παρουσιαστει η ιστοσελιδα επισημα.
εαν θέλετε να βοηθησετε με κάποιο τροπο ή εχετε μια καλή ιδεα να προτείνετε παρακαλώ μπορειτε να πατησετε το παρακατω κουμπι και να στειλετε το μηνυμα σας .

 

 Σπυρίδων Βαγγελόπουλος 

Ευχαριστούμε πολύ τον φωτογράφο της Αιανής κύριο Γρηγόρη Δάλλη που μας έδωσε την δυνατότητά να χρησιμοποιήσουμε τις καταπληκτικές του φωτογραφίες από την προσωπική του συλλογή. Παρακάτω μπορείτε να δείτε μια μικρή συλλογή απο φωτογραφίες του, που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την ιστοσελίδα. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το έργο του μπορείτε να βρείτε στην σελίδα του στο facebook πατηστε το παρακάτω κουμπί και θα μεταφερθείτε αυτόματα:

 Δάλλης Γρηγόρης 


Δάλλης Γρηγόρης

 

 

.

 

Κατά τη ρωμαϊκή εποχή, η Αιανή φαίνεται πως ήταν διοικητικό κέντρο της Ελιμιώτιδας (έδρα του «κοινού των Ελίμιωτών»). Επίσης, αν κρίνει κανείς από την ύπαρξη αρκετών ιερών (όπως του Δία 'Υψιστου, της 'Αρτεμης, του Πλούτωνα, του Ερμή, της 'Ισιδας κ.ά.) τόσο μέσα στο αστικό κέντρο όσο και έξω από αυτό, σύμφωνα με αρχαιολογικές και επιγραφικές μαρτυρίες, η πόλη αποτελούσε επιπλέον σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο της περιοχής.

Ωστόσο, στα υστερορωμαϊκά χρόνια - πιθανώς λόγω των βαρβαρικών επιδρομών και καταστροφών - μεταβάλλεται σε απλή κώμη. Η οικιστική αυτή υποβάθμισή της ήταν οριστική, γιατί επί Διοκλητιανού ιδρύεται ένα νέο αστικό κέντρο, η Καισάρεια, στο κοντινό «Παλαιόκαστρο», δηλαδή σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από την Αιανή.